Nyheter

Peter Hallström och Frank Ådahl

En kväll med Perspektiv Under 2020 kommer Jag och Frank Ådahl göra konserter tillsammans under temat Perspektiv. Vi har båda vårt ursprung i frikyrkan men vi har gjort helt olika resor både i livet och [...]

Hej och välkommen till mig!

Jag heter Peter Hallström och är låtskrivare, musiker och artist. Jag erbjuder också samtalsstöd till individer och grupper vid trauman eller förluster. Vill du boka mig eller komma i kontakt mejla kontakt@peterhallstrom.se Min gode vän [...]

Succé för Kördelux!

Under februari och mars gjorde Kördelux tillsammans med mig, Boris René och Åsa Bergfalk fem utsålda konserter i  Folkets Hus Karlskoga. Det blev en braksuccé. En succé som vi givetvis vill skall fortsätta. Just nu [...]

Norge igen!

Malangen/Tromsø ett vidunderligt vackert område i Nordnorge som jag får glädjen att besöka den 23/3. Konserten ges på Galleri Internatet och jag riktigt längtar att få träffa mina goda vänner Marit och Jack Bjørkhaug som [...]

Om mig

Jag brukar bli beskriven som en doldis utanför musikbranschen. Det stämmer att det främst är mina sånger jag vill ska nå ut till människor. Tre av mina låtar har tagit sig in i den svenska folksjälen. Numera har jag insett att mitt eget artisteri också är ett viktigt sätt att beröra människor med min musik.

Håll mitt hjärta är idag enligt Fonus den mest spelade låten på svenska begravningar. En av Sveriges största radiokanaler Mix Megapol listar 2019 Kärleksvisan som den andra mest älskade kärlekssången. Tidningen Metro listade 2017 låten som en av de tio mest spelade på svenska bröllop. Låten Viskar en bön spelas överallt i juletid. Ytterligare en, I remember love, blev Sarah Dawn Finers genombrottslåt 2007.

Som låtskrivare, musiker eller körsångare har jag samarbetat med Peter LeMarc, Sarah Dawn Finer, Björn Skifs, Lisa Nilsson, Mauro Scocco, Per-Erik Hallin, Carola och otaliga andra artister. I Norge där jag idag arbetar allt oftare samarbetar jag med till exempel Hanne Krogh, Marianne Antonsen, Trygve Skau mfl.

Jag har en fästmö som heter Kristina, fem barn och två bonusbarn och är lyckligt lottad med andra ord. Jag bor i Stockholm sedan många år.

Hur det började

Det var också i Stockholm jag såg dagens ljus. I mitten av sjuttiotalet flyttade min familj sedan till bruksorten Degerfors som blev min boplats fram till 1981 då jag åkte på min första turné. Jag var en sån där musikant som kunde få liv i de flesta instrumenten utan att aldrig riktigt erövra dem. När jag sjöng tårades ögonen på tanterna i kyrkan.

Sångaren

Det jag verkligen ville och kunde var att sjunga och det gjorde jag mer och mer. Vid 17 års ålder fick jag en roll i musikalen Lukas (Ringbäck/Forsberg) och bara ett par år senare fick jag en roll i Jesus Christ Superstar på Göta Lejon i Stockholm. Mellan 1989-1997 jobbade jag förutom med låtskrivande med att sjunga kör på plattor, i TV-orkestrar och på turnéer runt om i landet. Som bakgrundssångare har jag medverkat vid tio Melodifestivaler och tre Eurovision Song Contests.

Låtskrivaren

Att skriva låtar tog egentligen fart redan det år jag fyllde 12. Mormor Helga skrev dikter och jag försökte med varierande framgång tonsätta dem. Jag satt vid min pappa Bernos piano och lekte runt med melodier och ackord helt besluten att ro det i land. Jag hade året innan fått en dubbelplatta av min pappa med Stevie Wonder “Songs In The Key Of Life”. Min enda önskan var att få vara kvar i den känslan som den plattan gav mig.

Sanningen är väl att jag inte riktigt nådde upp till Stevlands nivå varken då eller nu men det är den platta som inspirerat mig mest fram till dags dato.

1987 fick jag ett låtskrivarkontrakt på Bruno Glenmarks förlag Glensongs och där fick jag börja lära mig hantverket. 1997 slog jag mig ihop med geniet Lasse Andersson och vi fick ett kontrakt på Air-Chrysalis där jag stannade till 2015.

Artisten och pianisten

Sjunga mina egna låtar fanns inte på kartan förrän jag till slut övertalades och insåg att många av de låtar jag skrev handlade om mig själv. Det instrument jag efterhand har kommit att erövra är pianot och med detta reser jag numera runt i Sverige och Norge ibland tillsammans med band och sjunger mina egna sånger. På repertoaren finns både mina kända låtar samt flera älskade såsom Salig för en stund, Ängeln, Villkorslös kärlek och Ebbas visa. Det är den oerhört varma responsen från min publik som gör att jag känner att jag är på rätt plats i livet.

Video

Erikshjälpen/HOPE Studio Kampala

Erikshjälpen Jag blev 2015 tillfrågad om jag skulle vilja bli ambassadör för Erikshjälpen. Då jag redan gjort några konserter till förmån för Erikshjälpen visste jag en hel del om deras arbete och glad och hedrad [...]

Musiken

”Brev från en förlorad son”

spelade vi in 2012. Min första soloplatta med  sju då relativt nyskrivna bitar samt tre av mina mer välkända sånger som jag har fått nåden att vara med och skriva och få utgivna med tre otroligt fina artister. Detta var plattan som aldrig skulle göras trodde jag. Jag hade aldrig tänkt på mig själv som artist utan enbart låtskrivare och så skulle det få vara.

Några av mina vänner övertalade mig i princip och resultatet kan du lyssna på här. Fantastiska musiker och en helt galet fin producent i Sven Lindvall gjorde den här plattan till något som jag alltid kommer att vara stolt över.

”Nåd”

kom till 2013 i yr glädje över att få göra skivor. Jag blev tillfrågad av Samuel Ljungbladh, denna norrländska Otis Redding som ville att jag skulle spela in ett klipp med en gammal läsarsång som jag tyckte om. Resultatet av det kan du se här.

Detta födde en idé om att göra en hyllningsskiva till de som gått före. Musikaliska giganter inom svensk pingströrelse som Einar Ekberg, Carl-Erik Svedlund, Lennart Jernestrand, Göran Stenlund. Och inte minst de två låtskrivarna Lydia Lithell och Lina Sandell behövde lite upprättelse efter den i mitt tycke rätt fattiga lovsångstrend som blåst in över frikyrkan. En mycket fin upplevelse var det att ta sig an de bitar jag hade hört, ibland till leda i min barndom. Tillsammans med Sven och Per Lindvall fick sångerna en ny dräkt men ändå omklädda med stor respekt. Jag har däremot inte spelat plattan live så många gånger, faktiskt bara en gång för att vara exakt. Det finns många anledningar till det så klart men än är inte sista ordet sagt i den frågan. Kanske blir det en turné inom överskådlig framtid.

”Hoppet kvar”

blev min tredje platta. Jag hade stött på Clas Olofsson på en julturné med Carola 2009 och blev genast hänförd av hans djupt gripande gitarrspel. Clas musikaliske vapenbroder Fredrik Landh träffade jag strax därpå. Det blev ett fint möte och vi gjorde många inspelningar tillsammans över tid. När så det blev dags för ny skiva föll valet på dessa herrar som musiker och producenter. Som så många andra tredjeplattor fick den tyvärr inte så stor uppmärksamhet men jag spelar flera av sångerna från den på mina konserter och jag har förstått att en handfull bitar där ifrån är omtyckta av min publik

Poddar och intervjuer

Co-writing

Jag har skrivit musik

tillsammans med andra väldigt många gånger. Det är ett sätt att skriva musik på som jag verkligen tycker om. Att två, eller ibland ännu fler personer kan skapa något tillsammans som jag aldrig skulle kunnat hitta på själv är helt fantastiskt när det funkar. Jag har lärt mig väldigt mycket under mina cowriting-år så det är ganska lätt att känna igen när det funkar och inte.

Nu har jag skrivit själv i ganska många år och börjar längta efter nya ord. Framförallt så börjar jag längta efter den där känslan jag hade i min ungdom och fram till trettiofemårsåldern då melodin och ackorden var det enda jag brydde mig om. Skulle du vilja testa att skriva med mig kan du nå mig här. Detta gäller såklart dig som ser dig själv mer som en melodisnickare också

Samtal

Efter att jag gav ut min första skiva

där jag på några sånger sjunger om min upplevelse att växa upp i en pingstkyrka på landsbygden så började människor höra av sig till mig. De ville berätta och bekräfta mig och sig själva. När jag hade fått ta emot över 600 mejl, brev och samtal började jag fundera på vad jag skulle göra med allt detta. Det var människor som hade en karbonkopia av min egen berättelse. Men också människor som hade en mamma, bror, kusin, farbror, pappa eller bästa vän som hade upplevelser som liknade mina. Många har genom åren önskat enskilda samtal med mig. Jag har nu kommit så långt i min egen process att jag, i mån av tid vill vara tillgänglig för samtal. Det är viktigt att förstå att jag inte är utbildad samtalsterapeut men jag har stor erfarenhet av samtal och har själv gått i terapi. Efter jag givit samtalsstöd har jag också möjlighet att bli professionellt handledd av en terapeut med liknande upplevelser i bagaget. För att komma i kontakt med mig gällande samtal så når du mig här.

Kontakt/Boka

Mail

Vill du komma i kontakt med mig – klicka här för att skicka ett mail.

Sociala medier

Följ mig på Facebook och på Instagram